Workshops
Lezingen
Docenten
0

Zoeken in de beeldbank | wat zijn de struikelblokken?


De drie meestvoorkomende valkuilen in beeldresearch volgens Edouard van Arem

Als communicatiemedewerker loop je er vroeg of laat een keer tegenaan, je hebt een bepaalde foto voor ogen maar kunt het passende beeld niet in de beeldbank vinden. 

Je bent niet de enige. Onze expert beeldresearch Edouard van Arem heeft in zijn dagelijks werk veel te maken met beeldbanken en beeldbankzoekers. Dit zijn volgens hem de drie meest voorkomende valkuilen. 1. Tijdgebrek
Geduld is een schone zaak, en dat blijkt maar weer als je op zoek bent naar de juiste foto. Het zoeken in beeldbanken slokt nogal wat tijd op, benadrukt Edouard. “Het aanbod is heel groot, het aantal treffers bij een zoekvraag is ook groot en het vraagt dan geduld om daar doorheen te gaan.” Belangrijk is dus om niet direct op te geven. Of beter nog, begin op tijd met zoeken als je al langer van tevoren weet dat je een foto nodig gaat hebben. Weet in elk geval dat je meestal niet met een kwartiertje de perfecte foto gevonden hebt. 

2. ‘Verkeerde’ zoektermen
Je kent het waarschijnlijk wel. Je zoekt op ‘koe in de wei’ en vindt van alles behalve die ene koe in de wei. Het gebruik van ‘verkeerde zoektermen’ herkent Edouard ook als terugkerend struikelblok. Als je niet de juiste termen hanteert vind je ook niet de foto die je zoekt. Neem dus ook de tijd om verschillende zoektermen en -combinaties te proberen.  

3. Geen duidelijke boodschap
Een derde en laatste belangrijk valkuil behelst het beoogde doel van het fotogebruik. Waarom wil je een foto hebben? Welke boodschap wil je uitdragen? Wat wil je met de foto bereiken? Deze vragen moeten voor jou helder zijn voordat je aan de zoektocht naar geschikt beeld begint.  

Wil je meer weten of leren hoe je het zoeken in beeldbanken echt goed in de vingers krijgt?

Kom dan naar onze workshop beeldresearch op 19 september a.s. in Het Fotolokaal te Scheveningen. Zoek door de printgallery: